Allmänt

Slackware på Laptop? Ställ era frågor här.

Moderatorer: Nille, Minime

Användarvisningsbild
Minime
Labrat
Inlägg: 566
Blev medlem: 14 okt 2005 14:27
Ort: Loos

Inlägg av Minime »

Vad jag vet så ända sedan Slackware 8.1 --> Slackware 10.2
fungerat klockrent på min gammla Best Sayonara

Info:
Intel Pentium 333Mhz
Tror det är någe intel kort i den av något slag.
2 Mb´s Trident Cyber 9833 Grafik kort.
Meastro-2E Ljudkort
Intel USB port
2st PCIMCA platser "Texas instrument"
IrPort
Någon special extärn CD-rom spelare

Det enda som alldrig fungerat, och inte orkat angagera mig att försöka lösa det är det intärna HSP 56k Modemet.
alltid haft den uppkopplad via DSL lina.
och vad jag förstår men inte provat på är IrPorten, som sjag förstått ska finnas i de nyare Kerneln.

Tänkte prova det någon dag då jag har tid.

Tidigare Linux Distrubitoner som jag haft problem med på den är
Redhat Linux 6.2, fram till Redhat 7.3, lessande dock på Redhat för då de åtgärdat ena saken så var det något annat som strulade.
Mandrake har jag provat lite smått men gillade inte den alls...aldeles för mycket "telltubbs" och väldigt mycket buggar.
och över gick till Slackware. tror det var version 8.1. ända sedan dess så fastnade jag för Slackware.
Senast redigerad av 1 Minime, redigerad totalt 19 gånger.

Server EeeBox Atom 1.6 GHz 1 Gb RAM Slackware 14.2
Server EeeBox Atom 1.6 GHz 1.5 Gb RAM Slackware Current x64bit
Asus Rog Strix AMD Ryzen 5 3.6 GHz 16 Gb RAM Slackware 14.2 multilib
Miraclebox Premium Twin HD - Openvix 5.2.040 (Neotion CI+ CA-modul)
duzchip
Lärling
Inlägg: 114
Blev medlem: 25 jul 2005 10:32
Ort: Sösdala

Inlägg av duzchip »

Vore ju faktiskt kul att få igång en utveckling av en Bärbar-inriktad slackware-version. Om vi kollar så är Slax en live-cd-inriktning, vi borde få igång en bärbar-inriktning som har många bra verktyg förinstallerade som är bra på en bärbar och som har enkla conf-GUI. Detta är bara en tanke och inget jag är kunnig nog eller har tid nog att fullfölja.
Ville bara dra upp en liten debatt om nödvändigheten av detta osv.
Happy people don't need inspiration - they've got experience
jenso
Gud
Inlägg: 1823
Blev medlem: 08 okt 2003 10:35

Inlägg av jenso »

duzchip skrev:Vore ju faktiskt kul att få igång en utveckling av en Bärbar-inriktad slackware-version. Om vi kollar så är Slax en live-cd-inriktning, vi borde få igång en bärbar-inriktning som har många bra verktyg förinstallerade som är bra på en bärbar och som har enkla conf-GUI. Detta är bara en tanke och inget jag är kunnig nog eller har tid nog att fullfölja.
Ville bara dra upp en liten debatt om nödvändigheten av detta osv.
Låter som en bra idé.
Exempelvis saknas stöd för mitt, "ATI Mobility Radeon 1437" kort.
Men det fungerar, både i SLAX och Knoppix.
Om det sedan behövs något grafiskt "GUI" I Qt/Gtk/FLTK. Eller något annat ska jag låta vara osagt.
Men utan ett fungerande X, är en sådan lösning. Inte att tänka på.
Däremot när X fungerar, kan man komma med den typen av lösningar.
Det finns ett verktyg för "wifi", till både Fedora och SUSE.

/Jens
gholen
Besökare
Inlägg: 11
Blev medlem: 13 okt 2005 13:32
Ort: Kungälv

Inlägg av gholen »

http://www1.euro.dell.com/content/topic ... l=sv&s=gen

Hej!
Denna är nu min nya lilla ögonsten, för 6046 kroner med ett extra batteri, tycker jag DEFENITIVT att det var värt att satsa på! 8)

Nu till frågorna:
1: Hur skall kerneln kompileras?
2: Hur skall man lösa det med den för Xorg ganska ovanliga upplösningen (?) 1280x800?
3: Hur ställer man in bra batteristöd, mej veterligen skall detta kompileras in i kerneln, men mer vet jag inte.
4: När jag nu kollar på vad jag lade in i den så säger dells kvitto, att det ska finnas ett WiFi-Kort i den, vilket ju iofs är mkt trevligt, men jag vet inte om jag kan komma att använda det alls, jag har andra kort (3com och Dlink DWL-650+) som jag fått att funka i alla fall i ubuntu och SuSe...

Alla svar är hjälpsamma, tack på förhand!
Never Fear, I Is Here.
jenso
Gud
Inlägg: 1823
Blev medlem: 08 okt 2003 10:35

Inlägg av jenso »

Så här har jag gjort på min Fujitsu/Simens.
http://www.slackware.se/jens/kernel/index.html (med reservation, för senare förändringar).
Förutom att jag använde, standard 2.4.31 med S-ATA stöd, under själva installationen.
Bytte sedan till en hackad test26.s config. 2.4.13.4 i stället för 2.4.13. Nu 2.6.14.3.
Du hittar samtliga configfiler här http://www.linuxstore.se/~jens/slackware-10.2/kernel/
För ATI X700, blev det de proprietära drivarna från ATI
https://a248.e.akamai.net/f/674/9448/0/ ... -inst.html
Som du kan se, finns det även en rc.modules, vilken får duga så här långt.
I brist på trådlös anslutning, är kortet varken konfat eller fungerande.
Hoppas att det är till någon hjälp.

/Jens
gholen
Besökare
Inlägg: 11
Blev medlem: 13 okt 2005 13:32
Ort: Kungälv

Inlägg av gholen »

jenso skrev:Så här har jag gjort på min Fujitsu/Simens.
http://www.slackware.se/jens/kernel/index.html (med reservation, för senare förändringar).
Förutom att jag använde, standard 2.4.31 med S-ATA stöd, under själva installationen.
Bytte sedan till en hackad test26.s config. 2.4.13.4 i stället för 2.4.13. Nu 2.6.14.3.
Du hittar samtliga configfiler här http://www.linuxstore.se/~jens/slackware-10.2/kernel/
För ATI X700, blev det de proprietära drivarna från ATI
https://a248.e.akamai.net/f/674/9448/0/ ... -inst.html
Som du kan se, finns det även en rc.modules, vilken får duga så här långt.
I brist på trådlös anslutning, är kortet varken konfat eller fungerande.
Hoppas att det är till någon hjälp.

/Jens
Nog är det till hjälp alltid, och installen har nu börjat 8)
Men, först en fråga:
Hur fixar man det med upplösningen?
Hur gör man för Broadcom-kortet (har kollat på hakans sida)?
Hur får manbatteri att visas, helst med minuter?
Och slutligen, vilken kernel skall jag välja som Deafult? (den som jag ska kunna vara 100% säker på)


//Ambjörn
Never Fear, I Is Here.
gholen
Besökare
Inlägg: 11
Blev medlem: 13 okt 2005 13:32
Ort: Kungälv

Inlägg av gholen »

NU stötte jag på patrull, i booten...
Det som händer är att allt går mycket fint fram tills dess att den aktiverar hotplug, där verkar den frysa helt, inga tangenttryckningar reagerar den på, inte heller att man försöker dra både batteri och ac...

Vad är felet?

Slack 10.2
Standardkernel 2.4.31 (2.6test funkade ej, släcker skärmen)
Never Fear, I Is Here.
jenso
Gud
Inlägg: 1823
Blev medlem: 08 okt 2003 10:35

Inlägg av jenso »

Beror på vilket Broadcomkort du har. Förmodar 10/100. Det är b44. Åtminstone det jag har.
Upplösning o.s.v. är beroende på grafikkortet, så vilket?
Det har även med skärmen att göra, om den blir svart. Hur har du byggt grafikstödet?
Fungerar det i 2.4.x, fungerar det i 2.6.x.x.
Har ett antal .config (gamla) http://www.slackware.se/jens/doc/ för olika plattformar, förutom de tidigare angivna (längst ned på sidan).
Men gå på de som är lapptopspecifika och nya.
Jag har batteristödet som modul. Använder gkrellm för det.
Till några rc.modulesfiler finns det även en länk, sedan tidigare i tråden. För 2.6.x.x. Likaså en /etc/modprobe.conf
Gå noga igenom, den nya kernel howton, hur det ser ut. Inbyggt eller modul och testa dig fram. Vilket fungerar/fungerar inte.
Kolla noga utfall från angivna kommandon (lspci, dmesg, lsmod).
Kolla alltid hjälpfilen under konfigurationen.
Ta den senaste stabila, vilken är mer anpassad för laptop.
Om du tog test26 under installationen, kommer den utan moduler. De får du installera i efterhand.

/Jens
gholen
Besökare
Inlägg: 11
Blev medlem: 13 okt 2005 13:32
Ort: Kungälv

Inlägg av gholen »

Jag tror att jag förklarade dåligt...
Det som händer när jag startar med 2.4.31 är att den kommer till att aktivera

Kod: Markera allt

/rc.d/rc.modules/hotplug
Hur avhjälper jag detta?
Om jag inte aktiverar hotplug i starten, så fryser datorn, och om jag aktiverar det så fryser den... moment 22 :(

Men inget är omöjligt, ska testa med debian nu, funkar debian, så funkar slack...

Tack för all hjälp!
Och mer kommer att behövas!

/Ambjörn
Never Fear, I Is Here.
RobinK
Hacker
Inlägg: 25
Blev medlem: 18 okt 2005 23:00

Inlägg av RobinK »

Jag kör en ThinkPad T23 med Slackware 10.2 med bareacpi.i kärnan och allt fungerar utan problem med undantag för TV-outen som kräver en programvara kallad S3Switch som jag inte orkat få att fungera.

Jag har lite problem med opengl stöd och 3d grafik, men det beror snarare på mig som användare än på datorn...

/Robin
hakan
Hedersmedlem
Inlägg: 811
Blev medlem: 15 okt 2003 06:31
Ort: Lidingö

Inlägg av hakan »

granden skrev:hakan jag har en HP nc6000 laptop där allting fungerar
Finemang, dina fritidsproblem för helgen är lösta.. ;)

Om du inte har någon egen sida att hänvisa till (du kan "norpa" mallen från min sida om du vill) så har "eko" gjort en bra "mall"..
http://forum.slackware.se/viewtopic.php?t=1498

Du får nu också möjlighet att, tack vare Slackware, finslipa din argumentationsteknik.
Att förklara för ev. flickvänner el. kompisar, nödvändigheten att tillbringa lördagskvällen med att visa andra hur man löst problem, det du...det är en utmaning! :)

/Håkan
hakan
Hedersmedlem
Inlägg: 811
Blev medlem: 15 okt 2003 06:31
Ort: Lidingö

Inlägg av hakan »

Det låter bra, vi ser fram emot din sida då.
He, he..det där med "finslipa argumentationstekniken" menade jag när du skulle "förklara" för flickvännen el. kompisarna. :)

/Håkan